Skip to content

Materialeguide: Hvor bæredygtig er hampestof?

Materialeguide: Hvor bæredygtig er hampestof?

Del Denne Artikel

Jeg har triste nyheder for alle jer oprørere, der håber at rulle en joint ud af en t-shirt! Hamp er faktisk den “ædru fætter” af marihuana. Industriel hamp indeholder kun en lille smule af den psykoaktive komponent i cannabis. Så den eneste høje, du får fra hampestof, er den moralske højgrund, du vil stå på med at vide, at du har et bæredygtigt stof på!

Faktisk er industriel hamp modeækvivalenten til det kedelige søskende, der ønsker at blive hjemme hver weekend og strikke sokker for sjov. Så dybest set er hamp min ideelle ven! Men på trods af sine kedelige egenskaber har hampens tilknytning til cannabis med dårlig dreng afskåret det som en dårlig rep i lang tid nu.

Det hjælper heller ikke, at hampetøj i de sidste par år er blevet forbundet med baggy grunge-stil tøj i kakifarver. Ikke at der er noget galt med uvasket hippy tøj, hvis du tilfældigvis er en uvasket hippy, men tendensen har bestemt ikke gjort meget for at forbedre hampens image blandt den generelle befolkning.

Men kan hampestof indløse sit image? Mange tror, ​​at det kan. Og de miljømæssige fordele ved hampedyrkning kombineret med dets holdbare egenskaber som stof har mange i håb om, at det kan indeholde tøj, der både føles og ser godt ud, selv efter de højeste standarder (ordspil beregnet).

Hvad er hamp?

Hamp har faktisk en meget lang historie med at blive brugt som fiber, faktisk er den blevet dyrket i tusinder af år og på næsten alle kontinenter. Det er blevet brugt i tøj, reb og sejl – faktisk går rygtet om, at ordet “lærred” stammer fra “cannabis”.

Hamp er en type “bastfiber”, hvilket betyder, at den er en af et antal naturlige fibre, der stammer fra stængler fra planter som hør, jute og brændenælde. Stoffet har forskellige naturlige fordele som at holde dig varm om vinteren, kølig om sommeren og endda beskytte dig mod UV-stråler.

Fibrene fremstillet af ren hamp ligner linned i tekstur. Det kan også blandes med andre naturlige fibre for at skabe stoffer med hampens holdbarhed og blødhed af bomuld eller bambus.

Men hvorfor alt balladen om det lille grønne blad? Er det virkelig anderledes end andre naturlige fibre?

Hvorfor er hamp en bæredygtig løsning?

Det er ikke tilfældigt, at hamp bærer kaldenavnet ukrudt. En tætvoksende plante kvæler hamp bogstaveligt talt alle konkurrerende planter. Dette betyder, at hårde kemiske herbicider ikke er nødvendige. Hamp reducerer også naturligt skadedyr, så der er normalt ikke brug for pesticider. Forbløffende returnerer det også 60-70% af de næringsstoffer, det tager fra jorden.

Ikke alene er hamp blid mod jorden, det kræver også meget lidt vand, især sammenlignet med bomuld, der ifølge Slate bruger “ca. 50 procent mere vand pr. Sæson end hamp.” Men det er ikke alt. Ifølge den samme artikel, “Når du tilføjer forarbejdning til ligningen, bruger bomuld mere end fire gange så meget vand som hamp.”

Hamp kræver også en relativt lille mængde jord at dyrke. Ifølge guiden til bæredygtige tekstiler betyder det, at den kan producere op til det dobbelte fiberudbytte pr. Hektar end bomuld.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hamp ikke altid betyder økologisk, mange landmænd bruger stadig miljøskadelig gødning. Når du går efter hamp, skal du sørge for, at det er organisk og grundigt undersøge det brand, du overvejer at købe fra.

Så set ud fra et miljøperspektiv er fordelene ved hamp ret klare. Men hvordan sammenlignes det, når vi begynder at behandle det rå produkt til et stof?

Hvordan produceres hampe materialerne

Hampestof er lavet af de lange tråde af fiber, der udgør plantens stilk. Disse fibre adskilles fra barken gennem en proces kaldet “retting”. Disse fibre spindes derefter sammen for at producere en kontinuerlig tråd, der kan væves ind i et stof.

De forskellige faser af denne proces kan udføres organisk gennem en mekanisk proces, der ikke kræver kemikalier. Imidlertid producerer mange virksomheder nu hampestof kemisk i en proces, der er meget mere intensiv for miljøet, men hurtigere og billigere at skabe. Ofte kan du fortælle, at et hampestof har gennemgået denne intensive proces, hvis det er mærket som “hampviskose”, som normalt involverer den samme skadelige behandling med giftige kemikalier som almindelig viskose. Nogle virksomheder bruger muligvis den mindre effektive lyocell-proces, så det er værd at dobbelttjekke, før de køber noget lavet af hamp.

Effekten af ​​stoffet stopper ikke kun, når det er vævet. Når stoffet er oprettet, kan det farves, hvilket igen kan resultere i forskellige miljømæssige resultater afhængigt af den anvendte teknik.

Så produktionsfasen er lidt mindre tydelig. Selvom hamp er en bæredygtig afgrøde at dyrke, er vi stadig nødt til at være sikre på, at den proces, der bruges til at gøre planten til et stof, er ringe. Producenterne har et ansvar for at sikre, at deres fremstillingsproces tager hensyn til miljøet, deres medarbejdere og forbrugerne sammen med rentabilitet.

Konklusion:

Den gode nyhed er, at hamp udgør en meget bæredygtig afgrøde med lav indvirkning, der kan omdannes til stof bæredygtigt. Det er dog vigtigt at sikre sig, at virksomheder ikke bare “grønvasker” deres hamp. Gad vide, hvor skal man begynde at kigge?

Kilde: Goodonyou

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Relaterede artikler

Uncategorized

Alt du skal vide om cannabis olie

Cannabis olie bliver mere og mere populært rundt omkring i verden – også i Danmark og blandt danskerne. Mange danskere bruger cannabis olie til afslapning,